Tips til tilberedningen

Tilberedningstip
Husk altid at lade stegen ligge et par timer tildækket på køkkenbordet inden tilberedningen. Det giver et meget bedre resultat, når kødet har stuetemperatur

Stegetermometer hvordan anvendes det?
Steg oksefileten i ovnen - de første 15 min på 225  (for at lukke kødets porer) dernæst på 160 0 i ca. 30 min. pr. kg.
Brug stegetermometer - så er du sikker. Stegetermometret stikkes ind i midten af stegens mest kødfyldte del. Spidsen må ikke berøre ben eller fedt.
Når kødet er taget ud af ovnen, skal det hvile ca. 20-25 min. tildækket med først madpapir/bagepapir, derefter stanniol og et viskestykke, indtil stegen skæres ud. Det giver kødsaften og varmen tid til at fordele sig i stegen.

NB: Undgå generelt staniol i direkte kontakt med fødevarer, da produktet kan afgive skadelige stoffer til din mad.


3 vigtige tip ved brugen af stegetermometer
55°-60°  meget rødt til rødt
60°-65° rødt rosa til rosa, det man kalder medium
65°-68° rosa til gennemstegt med klar saft
68°-70° gennemstegt kød (gælder typisk grydestege)

Hviletiden på stegen er vigtig
For at holde kødet saftigt er det vigtigt, at det får lov til at hvile efter tilberedningen. Læg først et stykke madpapir/bagepapir derefter stanniol over kødet og dæk eventuelt med et klæde. Men sørg for at det ikke slutter helt tæt, så kødet ikke steger videre.
Den rigtige hviletid betyder, at saften og varmen fordeler sig i hele kødet og giver den optimale smagsoplevelse, mørhed, ensartede farve og struktur. Hviletiden er forskellig alt efter kernetemperaturen på stegetermometeret. Ved en temperatur på 55 grader med en hviletid på 1 time, får du en medium steg. Det samme resultat vil komme, hvis temperaturen er 65 grader og hviletiden er 10-15 min.

En god oksesteg skal skæres på den helt rigtige måde
Som udgangspunkt skal du altid skære på tværs af kødfiberne. Det sikrer den helt rigtige oplevelse af mørhed. Hvis du er i tvivl om kødfibrenes retning, kan du vende stegen på hovedet. Så kan du tydeligt se kødfibrenes retning. Dette gælder for langt de fleste stege, dog er kødstrukturen i en culottesteg lidt anderledes.

Vejen til en god bøf

Bank din bøf
Inden stegning bankes let med håndfladen på dine bøffer, så de "sætter sig". Lad kødet ligge tildækket i 1 time. Det giver et meget bedre resultat, når bøfferne skal tilberedes.

Tør din bøf
Sørg for at det kød, som skal steges på panden, er tørt. Læg det på et stykke køkkenrulle, som kan suge saften. Bøffer, som er tørre, når de lægges på panden, vil stege i stedet for at koge. Resultatet er en pænere og mere gylden overflade.

Steg en god bøf
Kom først bøffen på en tør pande i 3-5 sek. på hver side, derved lukkes kødets porer, så saften forbliver inde i bøffen. Dernæst steges bøffen i fedtstof (ved 8 på en skala på 1-10). Krydr med salt og peber under stegning. Vend bøffen når saften pibler op på oversiden. Og tag den af, når saften igen begynder at pible frem. Lad den hvile i 2-3 min. Bøffen vil være medium, når du serverer den.

VELBEKOMME

VELBEKOMME

Del siden